cukier właściwości

Cukier dodawany, cukier udawany

Do funkcjonowania Naszego organizmu niezbędna jest przede wszystkim glukoza. Ten cukier prosty jest podstawowym źródłem energii dla wszystkich komórek ciała jednakże jego źródłem nie muszą być wyłącznie węglowodany i to w dodatku te o najkrótszych łańcuchach, czyli sacharoza (glukoza + fruktoza) lub laktoza (glukoza + galaktoza). Glukoza może być bowiem uzyskiwana także z innych składników pożywienia, takich jak: aminokwasy i glicerol (składowa tłuszczy) czy związków pośrednich powstających w procesach metabolizmu węglowodanów.

We współczesnej diecie można znaleźć wiele produktów, które zawierają znaczną ilość cukrów prostych. Prócz tych zawierających glukozę, fruktozę czy galaktozę naturalnie, czyli owoców, świeżych soków czy np. miodu, wiele jest także takich, do których cukry te dodaje się celowo i niestety w nadmiarze. Różnica między naturalnymi źródłami cukrów prostych a tymi drugimi polega głównie na obecności w tych pierwszych także innych składników odżywczych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania. Jabłka, gruszki czy cytrusy mimo znacznej zawartości fruktozy są także nieocenionymi źródłami witamin oraz błonnika. Miód natomiast może dostarczyć wielu związków bioaktywnych, bakteriobójczych czy olejków eterycznych. Soki dosładzane, mimo obecności w nich witamin, nie będą jednak właściwym elementem diety gdyż korzyści z ich spożywania będą redukowane przez niekorzystny wpływ nadmiaru cukru. Wypijanie napojów gazowanych, energetycznych czy rozpuszczalnych nie będzie nieść za sobą nawet tych drobnych korzyści ,które niesie za sobą sok. Należy pamiętać, że na opakowaniu produktu do którego został dodany cukier, prócz nazwy sacharoza można znaleźć także takie określenia jak: syrop glukozo-fruktozowy, fruktoza, wysoko fruktozowy syrop kukurydziany, syrop maltozowy, syrop skrobiowy, syrop słodowy, syrop klonowy czy melasa.

Obecnie coraz więcej produktów, w celu obniżenia ich wartości energetycznej i uniknięcia dodawania np. sacharozy, słodzonych jest zamiennikami cukru: sztucznymi (aspartam, ksylitol, acesulfam K) lub pochodzenia naturalnego (stewia, ksylitol, lukrecja, owoc mnicha). Jednakże wyniki badań, co do skuteczności takich zabiegów są zróżnicowane. Pewne jest, że dodatek takich substancji jest bezpieczny. Nie stwierdzono bowiem, aby spożywanie któregokolwiek z zamienników cukru w zalecanych ilościach miałoby jakikolwiek niekorzystny efekt zdrowotny. Jedną z przyczyn jest na pewno ich niewielki dodatek do produktów ze względu na zdecydowanie większą słodkość w porównaniu ze zwykłym cukrem. Jednakże odkryto, że spożywanie produktów niezawierających glukozy nie powoduje pobudzenia ośrodku w mózgu odpowiedzialnego za odczuwanie przyjemności, co może skłaniać do zwiększonej konsumpcji. Spożywanie słodkich produktów sprawia także, że organizm nie jest w stanie przestać preferować słodki smak, co także prowadzić może do przejadania się.

Nadmiar glukozy w diecie jest zdecydowanie nie korzystny. Mimo iż jest to dla Nas najważniejsze źródło energii to spożywanie głównie produktów, które w swym składzie mają zarówno dużo glukozy, jak i fruktozy czy sacharozy będą powodować rozwój nadwagi i otyłości, a następnie cukrzycy typu II czy zespołu metabolicznego. Zamiana na sztuczne słodziki może być korzystna tylko wtedy kiedy zdamy sobie sprawę, że powinny być one tylko dodatkiem, a najkorzystniej jest zupełnie zrezygnować z dosładzania.

http://newsinhealth.nih.gov/issue/oct2014/feature1

You may also like...

Add a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *