ryż odmiany właściwości odżywcze

Różnorodność ryżu

Na chwilę obecną w Międzynarodowym Banku Genów Ryżu znajduje się ponad 126 tysięcy odmian tej rośliny. Są to pochodne głównie dwóch gatunków: Oryza sativa, czyli ryżu siewnego orazOryza glaberrima, określanego jako ryż afrykański. Ponadto istnieje jeszcze ok. 23 gatunków dzikich, daleko spokrewnionych z wcześniej wymienionymi, odnalezionych na terenach Azji, Afryki, Australii oraz obu Ameryk, które jednak nie są szeroko wykorzystywane. Przechowywane w Banku Genów odmiany uwzględniają zarówno te pierwotne, które nie zostały w żaden sposób zmienione przez człowieka, tradycyjne, uzyskane w wyniku wieloletnich krzyżowań w celu uzyskania najbardziej pożądanych cech, a także współczesne, stworzone z wykorzystaniem inżynierii genetycznej. Naukowcy na ich podstawie starają się wciąż uzyskiwać nowe odmiany, które miałyby bardziej wydajne plony, byłyby odporniejsze na zmiany klimatu, pestycydy lub choroby oraz miałyby inne dodatkowe korzystne cechy, jak np. obecność w ziarnach B-karotenu.

Jednak wśród tak wielu odmian tylko kilka jest hodowanych na dużą skalę, dystrybuowanych i powszechnie spożywanych na świecie. Klasyczny podział odmian opiera się na długości ziaren ryżu, wyodrębniając ryże długo-, średio- i krótkoziarniste oraz dodatkową grupę odmian specjalnych. Ryże długoziarniste to najczęściej spożywany ryż biały oraz jego odmiana pełnoziarnista, która zawiera więcej błonnika pokarmowego oraz składników mineralnych, a także dwie inne popularne odmiany, ryż basmati oraz jaśminowy. Pierwszy ma wyjątkowo długie i wąskie ziarna, a jego smak jest lekko orzechowy, drugi natomiast charakteryzuje się kwiatowym aromatem podczas gotowania oraz zwięzłą teksturą. Do grupy średnioziarnistych odmian ryżu zaliczają się ryż japoński do sushi oraz bomba, wykorzystywany do przygotowywania hiszpańskiej paelli. Obie odmiany w trakcie gotowania pochłaniają ok. 2x więcej wody niż odmiany długoziarniste, stając się kleiste, ale zachowujące swój kształt. Ryże krótkoziarniste to natomiast odmiana arborio i jego wersja pełnoziarnista, które rozpadają się niemal w trakcie gotowania, tworząc kremową, kleistą strukturę popularnego we Włoszech risotta. Odmianami specjalnymi są m.in. ryż brązowy, czarny czy wehani, które charakteryzują się długim czasem gotowania, zwięzłością, ciemniejszym kolorem oraz specyficznym smakiem.

Ryż jest produktem, z którego można przyrządzić wiele różnorodnych potraw, a tak duża ilość odmian tylko to ułatwia. Należy jednak starać się tak dobierać odmianę ryżu, aby pasowała zarówno swym smakiem, aromatem i wyglądem, ale także zawierała jak najwięcej składników odżywczych. Przy takim podejściu najlepiej będzie wybrać odmianę ryżu długoziarnistego nieoczyszczonego oraz odmiany specjalne o większej niż przeciętny ryż biały zawartości składników odżywczych.

You may also like...

Add a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *