kwas foliowy

Witamina prawidłowego rozwoju

Kwas foliowy jest witaminą niezbędną do prawidłowego funkcjonowania i rozwoju organizmu. Bierze udział w  przemianach aminokwasów oraz syntezie puryn i kwasów nukleinowych, procesach będących jednymi z kluczowych w podziałach i różnicowaniu się wszystkich komórek ciała. Z tego względu witamina ta jest tak potrzebna w okresie ciąży, kiedy płód intensywnie rozwija się i rośnie, natomiast niedobory w diecie matki mogą prowadzić do poważnych wad wrodzonych, głównie układu nerwowego. Foliany są również  szczególnie ważne w tkankach gdzie zachodzi stała i szybka wymiana komórek. Procesy krwiotwórcze, czyli powstawanie i różnicowanie się nowych komórek krwi zachodzą bardzo intensywnie, z tego względu w przypadku niewystarczającej ilości kwasu foliowego w pożywieniu dochodzić może do niedokrwistości megaloblastycznej, objawiającej się osłabieniem, zawrotami głowy czy upośledzeniem koncentracji. Niedobory tej witaminy mogą prawdopodobnie zwiększać także podatność na zaburzenia poznawcze w wieku starszym oraz procesy nowotworzenia, natomiast nie znane są skutki uboczne jej nadmiaru w organizmie. Stwierdzono choćby, że dawka nawet 5-15 mg nie wywołuje żadnych negatywnych reakcji.

Zapotrzebowanie na kwas foliowy wzrasta wraz z wiekiem jest więc najwyższe u osób dorosłych i wynosi 0,4 mg/dzień niezależnie od płci. Naturalnymi źródłami tej witaminy jest większość produktów spożywczych zarówno roślinnych jak i zwierzęcych. Najbogatsze w ten związek są jednak wątroba, jaja czy sery żółte, a z żywności pochodzenia roślinnego: warzywa ciemnozielone, rośliny strączkowe, orzechy oraz pieczywo pełnoziarniste. Natomiast owoce, ryby, produkty z oczyszczonej (białej) mąki czy oleje nie należą do dobrych źródeł.

Z powodu licznych funkcji jakie foliany spełniają w organizmie, istotne negatywne konsekwencje  zdrowotne ich niedoborów oraz niedostateczne spożycie w społeczeństwie (realizacja zapotrzebowania na poziomie 50-60%) wiele produktów dostępnych na rynku jest wzbogacanych w tą witaminę, a kobietom doradzana jest suplementacja miesiąc przed i do końca I trymestru ciąży w ilości 0,4 mg/dzień. Na rynku dostępnych jest wiele różnorodnych produktów, które zostały wzbogacone syntetycznymi formami folianów. Istnieje tylko pytanie czy deklarowana przez producentów dodana ilość witamin jest zgodna z prawdą i jak na ich trwałość ma wpływ długotrwałe przechowywanie.

Wpływ czasu i temperatury przechowywania na stabilność kwasu foliowego i folianów w wybranych sokach owocowych i owocowo-warzywnych; Gujska E., Michalak J., Czarnowska M.; Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2013, 6 (91), 130 – 138.

You may also like...

Add a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *